21/4/10

μαθητές ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

9 σχόλια:

  1. πολυ καλη πρωτοβουλια αν και δεν καταλαβα που γινεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μηπως τελικά όλα αυτα τα αντιρατσιστικά κινήματα λειτουργούν ευεργετικά για τον ρατσισμό;
    Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για ρίξε και την εξήγηση να το κουβεντιάσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έγινε τετοια εκδήλωση?Πολύ ωραία!α και εγω δεν πιστεύω πως τέτοια κινήματα και εδηλώσεις δρούν ευργετικά για την ύπαρξη ρατσισμού...αλλά ας μας το αναλύσει αν θέλει ο Ηλίας ή ''ανώνυμος''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο Ηλίας, αν έχω καταλάβει σωστά τον τρόπο σκέψης του, θεωρεί πως τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν περισσότερο σημασία και προσοχή σε κάτι που δεν το δικαιούται... εσύ τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεωρώ οτι ο αντιρατσισμός είναι μια έννοια πολύ ουδέτερη και αφηρημένη σε ένα πρόβλημα καθόλου ουδέτερο και πολυ συγκεκριμένο.
    Δε διεισδύει στα αίτια του ρατσισμού που είναι κατά βάση οικονομικά.Ο σύγχρονος ρατσισμός είναι προϊόν μιας υπαρκτής σύγκρουσης τάξεων.Της εργατικής και φτωχής τάξης μιας χώρας,με την τάξη των μεταναστών.Οι μετανάστες προθυμοποιούνται να κάνουν δύσκολες δουλειές, ανασφάλιστοι,με μισθους πείνας,με απάνθρωπα ωράρια.
    Δημιουργείται έτσι ένας ανταγωνισμός για το ποιος θα γίνει πιο φτωχός,σε συνθήκες μάλιστα κρίσης και ανεργίας.
    Η γκετοποίση περιοχών δρα υποβαθμιστικά και για την τοπική κοινωνία.Πολλοί από αυτούς στρέφονται μοιραία και στην εγκληματικότητα.
    Πολυ σημαντικό είναι εδω ομως να τονιστεί ότι αυτά τα προβλήματα δεν ειναι εγγενή των μεταναστών,ούτε από τη φύση της η μετανάστευση έχει αρνητικές συνέπειες για το ντόπιο πληθυσμό.Αντιθετα η μετανάστευση θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης για τον - ολοένα και περισσότερο- γερασμένο πληθυσμό της Ελλάδας και Ευρώπης γενικότερα.
    Όμως, η περιθωριοποίηση τους από την πολιτεία και η πλήρης απουσία πολιτικών που θα ενσωματώσουν τους ανθρώπους και θα τους χρησιμοποιήσουν σωστά και για τους ίδιους και για την χώρα,καθώς και τα συμφέροντα που υπάρχουν στο να συντηρείται αυτή η κατάσταση έχει οδηγησει σε μια άσχημη πραγματικότητα.
    Οι ντόπιοι δε γίνονται ρατσιστές επειδή είναι κακοί,ή εθνικιστές -αν και υπάρχει και αυτό-,αλλά επειδή η μετανάστευση έτσι όπως είναι σήμερα -δεν εξετάζω πως θα μπουρούσε να είναι αλλά πώς είναι- σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
    Τι επιχειρούν να πετύχουν αυτές οι αντιρατσιστικές κινήσεις τελικα;Αμφιβάλλω πολύ αν ένα καλοπροαίρετο και ως ένα σημείο αφελές σύνθημα "Οι μετανάστες είναι αδέρφια μας" μεταπείθει κάποιον.Αντιθέτως ενοχοποιεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που ασυνείδητα και άθελα έχει ρατσιστικές αντιλήψεις και -ως αντίδραση- τις ισχυροποιεί και τους στέλνει στο άλλο στρατόπεδο.
    Συμπερασματικά,η απάντηση στο ρατσισμό πρέπει να είναι στις γενεσιουργούς αιτίες του και όχι στα αποτελέσματα και θα πρέπει να γίνεται με περισσότερο ορθολογισμό και λιγότερο ρομαντισμό.
    Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγνοείς, ωστόσο, ότι της συναυλίας προηγήθηκε μια ωραίοτατη συζήτηση παρουσία περίπου σαράντα μαθητών της πόλης στο εργατικό κέντρο, στην οποία έγινε μια ιστορική αναδρομή στη γέννεση του ρατσισμού από συντρόφισα κι έπειτα αναφέρθηκαν τα πραγματικά και προσχηματικά αίτια που προκαλούν το ρατσισμό ανά εποχή, με συνειδητή προσπάθεια να συζητηθούν και να καταρριφθούν... η συναυλία ακολούθησε ως επιστέγασμα κι ως μέσο, για να δυναμώσουν και να κοινοποιηθούν ακόμη περισσότερο τέτοιες συζητήσεις, ώστε να διενεργηθούν δράσεις και να ενεργοποιηθούν τελικώς τα αντιρατσιστικά (κι όχι ρατσιστικά ή ξενοφοβικά) αντανακλαστικά της νεολαιίστικης κοινωνίας της πόλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και ποια ηταν αυτη η νεολαια;
    Οι συνηθεις υποπτοι;Παιδια αριστερων και προοδευτικων,ή ατομα με μερικες αναζητησεις;
    Απο το αλλο στρατόπεδο;Από τους "ρατσιστες";Ήρθε κανεις;Εκεί είναι το παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή