10/9/09

ΠΑΣ για πλέι οφ ?

Δεν ξέρω κατά πόσο οι οπαδοί τους ΠΑΣ πιστεύουν ότι μπορεί η ομάδα να τερματίσει σε τόσο υψηλή θέση και να μπει στα πλέι οφ. Εγώ δεν τον πιστεύω καθόλου. Σαν ευχή το έβαλα περισσότερο, σαν κρυφή επιδίωξη, που το καλό ξεκίνημα στις δύο πρώτες αγωνιστικές μας επιτρέπει να την εκφράσουμε και δυνατά. Να το πιστέψουμε έστω και λίγο.

Μα ήταν τόσο καλός ο ΠΑΣ στα παιχνίδια με Ξάνθη και Πανθρακικό ; Ήταν και παραήταν... Το βασικότερο είναι ότι έδειχνε ομάδα με αρχή μέση και τέλος. Και στους δύο αγώνες που έδωσε και πήρε καλά αποτελέσματα, είχε σχέδιο και προσπάθησε αρκετά πειθαρχημένα να το πραγματοποιήσει

Πιο ειδικά τώρα, ανά γραμμή, εγώ είδα ξεκάθαρα ότι φέτος και μετά από πολλά πολλά χρόνια θα μπορούμε να υπολογίζουμε στην άμυνα της ομάδας. Έφτανε τελικά η αλλαγή του αμυντικού διδύμου για την αναβάθμισή της. Ξεχωρίζω τον Μαϊστόροβιτς με το αρχοντικό του στυλ και τη σωστή πρώτη μπαλιά, αν και ο Κώτσιος ήταν σίγουρα καλύτερος στα δύο πρώτα παιχνίδια της χρονιάς. Δεξιά ο Ντάσιος αποτελεί σταθερή αξία, ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε από αυτόν και γι' αυτό περιμένουμε να έχει σταθερά καλή απόδοση. Τώρα αριστερά ο Βάντερσον μου άρεσε πολύ στο δεύτερο παιχνίδι αλλά καθόλου στο πρώτο. Όπως τον είδα, στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγονται η ταχύτητα και η τεχνική, ενώ μειονέκτημα αποτελεί η σωματοδομή του και η αστάθεια του ώρες-ώρες όσον αφορά τα αμυντικά καθήκοντα.

Στη μεσαία γραμμή τώρα φαίνεται ξεκάθαρα πως θα μας λείψει αρκετά η ύπαρξη κλασικών παιχτών γραμμής. Όχι ότι είναι κακό να παίζεις χωρίς ακραίους, απλώς περιορίζει τις επιλογές μας σε διατάξεις με τρεις μέσους και τρεις επιθετικούς ως επί το πλείστον. Εκτός κι αν κατορθώσουν ο Γεωργιάδης και ο Μιχαλόπουλος να σταθούν στη Super League, πράγμα που μοιάζει ελάχιστα πιθανό. Πέρα από τις ελλείψεις ο Μενδρινός έκανε ένα σούπερ παιχνίδι με τον Πανθρακικό, δείχνοντας πως έχει και τη στόφα του ηγέτη - τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Μοιράζει σωστά τη μπάλα, εκτελεί καλά τα στημένα, μαρκάρει σε κάθε γωνιά του γηπέδου κι αν λάχει απειλεί κιόλας με μακρινά σουτ ή διεισδύσεις. Μεγάλη μεταγραφή ο Μενδρινός αλλά σημαντική κι αυτή του Σωτήρη Μπαλάφα. Ο τελευταίος, δανεικός από τον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο, με το ανάστημά του και τις εμπειρίες του δίνει σιγουριά στο κέντρο και κάνει όσα περιμένουμε από τον αμυντικό μας μέσο...πολλά κοψίματα, κάλυψη των ακραίων μπακ και καλό άνοιγμα του παιχνιδιού. Θα είναι ενδιαφέρον με την παρουσία του Βαγγελή να δούμε πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει αυτή η τριπλέτα του ΠΑΣ στον άξονα, καθώς το στοιχείο αυτό θα φανεί σίγουρα καθοριστικό στη συνέχεια του πρωταθλήματος Μπορούμε να αισιοδοξούμε ελεύθερα όμως.

Εκεί που βάζω το δικό μου μεγάλο ερωτηματικό είναι στην επίθεση της ομάδας. Όχι τόσο γιατί οι φορ μας δεν είναι ποιοτικοί ή δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά περισσότερο λόγω της διάταξης με τρεις επιθετικούς. Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο Ντιμπαλά αριστερά και ο Τζάνης δεξιά μπορούν να ανταποκριθούν σε ρόλο εξτρέμ. Καλοί παίχτες και οι δύο, μα χωρίς τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας πλάγιος επιθετικός. Ο Σιαλμάς από την άλλη πλευρά φαίνεται πως κολλάει περισσότερο σε μια τέτοια θέση, όντας γρήγορος και διεισδυτικός Ωστόσο το πρώτο δείγμα του ήταν μέτριο ή και ασαφές, καθώς στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό δεν ήταν και πολύ καλός, χωρίς όμως να υστερεί σε σχέση με τον Μπακαγιόκο και τον Ντιμπαλά στο διάστημα που αγωνίστηκε. Ακόμη, ο Μπακαγιόκο μέχρι να βρει το ρυθμό του και να αρχίσει να σκοράρει θα συνεχίσει να προβληματίζει αφενός με τις πολλές χαμένες ευκαιρίες κι αφετέρου γιατί ταλαιπωρεί συχνά πυκνά τη μπάλα αντί να παίξει σβέλτα και πιο σίγουρα. Φυσικά όσο η ομάδα θα βρίσκει τους τρόπους να σκοράρει και να παίρνει αυτό που θέλει ο προβληματισμός για την επιθετική της γραμμή θα παραμένει " φιλολογικός ".

Και για το τέλος, αν και λόγω θέση θα ήταν φυσικότερο να αρχίσω από την αφεντιά του, ο Δημ. Ελευθερόπουλος. Ιδιαίτερα αγαπητός σε εμάς τους γαύρους, αλλά πέρα κι από αυτό με την παρουσία του ο ΠΑΣ εξασφαλίζει έναν τερματοφύλακα με τεράστια εμπειρία και μεγάλο ειδικό βάρος. Μετράει ο ΕΛΕ σαν παρουσία στο γήπεδο, στα αποδυτήρια. Έχει ζήσει τόσα και τόσα στα γήπεδα όλα αυτά τα χρόνια.


Αυτά τα ολίγα άνθη για τον ΠΑΣ μας
θα συνεχίσω, όταν μου δώσει το ερέθισμα στις επόμενες αγωνιστικές

2 σχόλια: