30/8/10

Πέπε Καρβάλιο


Ερχόμενος απόψε από βόλτα για μπάνιο και συμπάθεια στην Πάργα, τελείωσα κατά τη διαδρομή το βιβλίο που διάβαζα απ' την Παρασκευή. Πρόκειται για τις "Θάλασσες του Νότου" του Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν. Πέραν όσων θα σας αναφέρω ευθύς αμέσως για το περιεχόμενο του μυθιστορήματος αυτού, νιώθω υποχρεωμένος να προσθέσω πως το βιβλίο το διάβασα εξολοκλήρου ταξιδεύοντας, παρατήρηση που έντρομος έκανα, αφού αποδεικνύει εύγλωττα το πόσο λίγο χρόνο και φαιά ουσία αφιερώνω στο διάβασμα ως κύρια ασχολία κι όχι ως γέμισμα κενών ωρών αναμονής από και προς τον οποιοδήποτε προορισμό. Καιρός να διορθωθεί! 

Στα του βιβλίου τώρα. Το πρώτο μου του συγκεκριμένου συγγραφέα, για τον οποίο δεν γνώριζα -κι εξακολουθώ να μην γνωρίζω- πολλά-πολλά. Καταλανός από τη Βαρκελώνη. Δημοσιογράφος και γαστρονόμος. Έντονα ποδοσφαιρόφιλος και πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Είχα γνωριστεί μαζί του εδώ και χρόνια μέσω της στήλης του Χαραλαμπόπουλου στη Sportday, όπου και κάνει καμιά φορά την εμφάνισή του, μα δεν είχα πραγματοποιήσει μέχρι εσχάτως το επόμενο βήμα. Μαλακία μου, αφού αποδείχθηκε ικανότατος γραφιάς του αστυνομικού είδους και μάλιστα του στυλ που μου αρέσει και βρίσκω μερικώς στο Μανσέτ και μερικώς στο Ράνκιν. Κι εξηγούμαι. Ο ήρωας του μυθιστορήματος, μόνιμος χαρακτήρας των βιβλίων του Μονταλμπάν, είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο. Λίγα αποκαλύπτονται εδώ για το παρελθόν του, όσα μαθαίνουμε όμως σκιαγραφούν ένα υπόβαθρο αρκούντως σκοτεινό κι ενδιαφέρον. Φυλακή, σχέσεις με τον υπόκοσμο της πόλης, καλλιτεχνικές ανησυχίες, περίοδοι έντονης πολιτικής ένταξης και δράσης. Δεν θέλω να μιλήσω για την υπόθεση του βιβλίου. Θα πω μόνο πως δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο, πέρα απ' την ποιητικότητα που ενυπάρχει σ' αυτή. Η πλοκή δεν ξέρω, αν θεωρείται απ' τους ειδικούς, προτέρημα του εν λόγω μυθιστορήματος, πάντως εμένα δεν με τράβηξε όσο σε εκείνα τα αστυνομικά που διαβάζεις απνευστί. Επομένως, τι μένει, για να το καθιστά αξιομνημόνευετο; Ο ήρωάς του και το απαράμιλλο στυλ του Μονταλμπάν. Μέγας στυλίστας ο  Καταλανός συγγραφέας  πλάθει ένα πλαίσιο βρώμικο, που μας μπάζει για τα καλά στην ιστορία και στις περιπλανήσεις του Καρβάλιο για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Αλλά κι ο ήρωάς μας, ολοκληρωμένος και γοητευτικός, κερδίζει τη συμπάθεια κι αποτελεί το έτερο θέμα του βιβλίου, εκτός απ' την υπόθεση μυστηρίου. Ο Μονταλμπάν μας βάζει στη θέση του παρατηρητή της συμπεριφοράς, των λόγων και πράξεων του Πέπε Καρβάλιο. Ας πούμε, για μένα, αυτό το κομμάτι της ανάγνωσης ήταν το πλέον απολαυστικό. 

αυτά τα ολίγα για τώρα

6 σχόλια:

  1. Μράβο,με έκανες να θέλω να το διαβάσω!
    Τον τελευταίο καιρό διάβασα λίγο Σέρλοκ Χολμς και καταλαβα ότι μου αρέσει αυτό το στυλ μυθιστορήματος, οπότε πιστεύω θα το απολαύσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ για το σχόλιο. καιρό είχες να δώσεις σημαία ζωής είτε εδώ είτε και στο δικό σου μπλογκ. σταμάτησες να γράφεις? μπορώ να στο δανείσω, αν θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι δε σταμάτησα, απλά έτυχε να μη γράψω γιατί έλειπα αρκετά.
    Είναι μια καλή ιδέα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν είσαι στα Γιάννενα, να μου πεις να στο φέρω... βασικά παίζει και να σε είδα μια βραδιά από μακριά, ενώ περπατούσες με τους δικούς σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα είμαι Γιάννενα για τις επόμενες 10 μέρες. Δεν ξέρω αν θα έχω χρόνο στη Γερμανία για επιπλέον διάβασμα. Ας το αφήσουμε για άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή