23/9/10

Μαθητοδικείο στα Γιάννενα, μέρος δεύτερο

Πριν ένα χρόνο, τέτοιες μέρες περίπου, είχα θίξει από εδώ ένα τοπικό ζήτημα, που ωστόσο ξεπερνά τα στενά όρια των Ιωαννίνων και θα έπρεπε να αποτελεί τροφή για σκέψη γενικότερα. Δείτε εδώ περί τίνος πρόκειτα: http://lunatic-in-oktana.blogspot.com/2009/09/blog-post_12.html. Η δίκη ωστόσο είχε αναβληθεί και η νέα δικάσιμος ορίστηκε για αύριο, 24/9 στις 9 το πρωί. Καλείται συγκέντρωση διαμρτυρίας-αλληλεγγύης έξω απ' το δικαστικό. Αν πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη, θα προσπαθήσω να την παρακολουθήσω. Εις αύριον τα σπουδαία και τα νεότερα.

Παρακάτω δημοσιεύω το κείμενο που είχε γράψει και διανείμει τότε η Νεανική Πρωτοβουλία σε μαθητές και παρευρισκόμενους έξω απ' το δικαστικό μέγαρο της πόλης.


"Μολονότι η πρακτική των σχολικών καταλήψεων στην ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων ετών αποδεικνύεται συχνά στείρα και χωρίς δημιουργική πνοή αλλαγής, με τη μαθητική μας ιδιότητα σε πρώτο πλάνο δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε αυτού του είδους τα «μαθητοδικεία». Όντως οι μαθητικές καταλήψεις καταλήγουν σε κάποιο βαθμό ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για ουσιαστικές διεργασίες με φόντο το εκπαιδευτικό ζήτημα της χώρας. Ωστόσο, αυθύπαρκτα οι καταλήψεις, ακόμη κι αν δεν αναπτυχθούν περαιτέρω, σηματοδοτούν κάτι σημαντικό: την έστω εμβρυακή αντίδραση νέων ανθρώπων και τη δυσφορία τους προς ένα σχολείο που τους διώχνει από κοντά του. Άλλωστε, τέτοιες «τσαμπουκαλίδικες» τακτικές δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στο θέμα που αφορά όλους μας, αυτό της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα, αν αναλογιστούμε, πως προέρχονται από έναν άνθρωπο που ανήκει στους κόλπους της. Για όλα αυτά θεωρούμε βασικό να καταδικαστεί η συγκεκριμένη καταγγελία απ’ το σύνολο του εκπαιδευτικού χώρου. Μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων για τις καταλήψεις και την εκπαίδευση δεν θα στερούνταν νοήματος στην αρχή μιας σχολικής χρονιά που δεν μας κάνει να ελπίζουμε σε κάτι νέο, σε κάτι καλύτερο. Περιμένουμε προτάσεις, περιμένουμε ενέργεια.

        Νεανική Πρωτοβουλία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου